Şişmanlık çağın en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en riskli 10 hastalıktan birisi olarak listeye alınan şişmanlık gerçekten de sağlığı tehdit eden problemlerden birisi. Üstelik sadece fiziksel problemler değil şişmanlık psikolojisi de kişide ruhsal yıkımlar yaratabiliyor. Şişmanlık nedir ya da obezite nedir denildiğinde verilecek yanıt kısaca şudur; vücutta fazla yağın stoklandığı ve kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemidir. Bir kişinin vücut ağırlığı normalden en az % 20 daha yüksekse obez teşhisi konacaktır. Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 25 ile 29,9 arasındaysa fazla kilolu, Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 30 ve üzeri ise kişi1. derece obez kategorisine girer. Şişmanlık testi ile vücut kitle indeksi hesaplanarak kişinin kaç kilo vermesi gerektiği hesaplanır ve uygun diyet/egzersiz programı ile ideal kiloya ulaşılır.
Şişmanlık Belirtileri Nelerdir?
Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sağlık problemi. Peki belirtileri neler? İşte yanıtları…
- Özellikle bel çevresi başta olmak üzere vücutta aşırı yağ birikmesi
- Nefes almada zorluk
- Normalden fazla terleme
- Horlama
- Uyku bozuklukları
- Cilt problemleri (isilik, pişik vs)
- En basit gündelik işleri yapmakta zorluk
- Yorgunluk ve bitkinlik hissi
- Çoğunlukla sırt ve eklemlerde ağrı
- Depresyon, aşağılık kompleksi, utanç, içedönüklük, özsaygı yitimi gibi problemler
Şişmanlığın Nedenleri
Şişmanlığın pek çok değişik nedeni olabilir. Şişmanlık nedenleri genetik etkenler, bazı beyin tümörleri, salgılanan bazı hormon düzeyindeki değişiklikler, çevresel faktörler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, bazı ruhsal ve fiziksel bozukluklar, kullanılan bazı ilaçlar, fiziksel aktivite azlığı, beslenme konusundaki bilgi eksiklikleri ve yanlış bilgiler, sosyo-ekonomik düzeyin düşük oluşu olarak sıralanabilir.
Şişmanlığa neden olan risk faktörlerine bakacak olursak;
- Beslenme alışkanlıkları
- Fiziksel aktivite
- Yaş
- Cinsiyet
- Irksal faktörler
- Eğitim düzeyi
- Medeni durum
- Doğum sayısı
- Sigarayı bırakma
- Alkol
- Metabolik ve hormonal bozukluklar
Şişmanlık Tedavisi
Obezite yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren ama öte yandan tedavisi de olan kronik bir hastalıktır. Hastalık tıbbi beslenme yani diyet, egzersiz, ilaç tedavisi ve ilgili cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Diyet tedavisi kişinin bünyesine uygun yani kişiye özel olmalıdır. Şişmanlığın dereceleri göz önünde bulundurularak uygun diyet ve egzersiz programları ile tedavisi yapılabilmektedir.